Καλλιμαγείρου Εύη MD, MSc

Χειρούργος - ΩτοΡινοΛαρυγγολόγος

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 20-12-2017

Η ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΕΦΤΑΣΕ!!!

Αν και νοι αλλεργίες κορυφώνονται την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, τα Χριστούγεννα μπορεί να εκπλήξουν τους πάσχοντες από αυτές με ένα απροσδόκητο "δώρο"... από τα σκονισμένα στολίδια, τη χρυσόσκονη, μέχρι και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Αλλεργικά συμπτώματα:

πτάρνισμα, βήχας, ρινική καταρροή και συμφόρηση.

1. Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Τα έλατα κόβονται εκ των προτέρων και διατηρούνται σε υγρό περιβάλλον, ενισχύοντας την ανάπτυξη της μούχλας. Στη συνέχεια, όταν το δέντρο έρθει στο σπίτι, η θέρμανση είναι αυτή που βοηθά στον πολλαπλασιασμό της και απελευθερώνονται αλλεργιογόνα, ιδανικά για να "ξυπνήσουν" τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας.

Όταν τα δέντρα βρίσκονται στη φύση, συσσωρεύεται πάνω στο φλοιό τους γύρη, η οποία προέρχεται από άλλα φυτά.

Στη συνέχεια μεταφέρεται στο σπίτι με το χριστουγεννιάτικο δέντρο προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις στα άτομα, που έχουν πρόβλημα με τη γύρη.

Τι γίνεται όμως με τα ψεύτικα δέντρα;

Αυτά φιλοξενούν τη σκόνη από το χρόνο αποθήκευσης τους προκαλώντας επίσης αλλεργίες.

2. Χριστουγεννιάτικα Στολίδια

Όλα τα στολίδια - ξύλινα, γυάλινα, πασπαλισμένα με χρυσόσκονη - τα φωτάκια και οι γιρλάντες βρίσκονται αποθηκευμένα σε κάποιο πατάρι, σε κάποια αποθήκη........ συλλέγοντας σκόνη και ίσως αναπτύσσοντας μούχλα.

3. Αλεξανδρινό

Αυτό το εορταστικό φυτό είναι μέλος της οικογένειας δέντρων "φυσικό καουτσούκ" και περιέχει ενώσεις παρόμοιες με εκείνες, που υπάρχουν στο Latex.

Οπότε: για να χαρούν όλοι ανέμελα το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων...... επισκεφτείτε τον ΩΡΛ σας για έναν έλεγχο αλλεργικής ρινίτιδας και ανακόυφιση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

( Πηγή: Dymista / Mylan)