Καλλιμαγείρου Εύη MD, MSc

Χειρούργος - ΩτοΡινοΛαρυγγολόγος

Βραχύς Χαλινός Γλώσσας και διαταραχές θηλασμού σε νεογνά

Ως βραχύς χαλινός γλώσσας ορίζεται η συγγενής ανωμαλία κατά την οποία ο χαλινός είναι κοντός και / ή παχύς με ελαττωμένη ελαστικότητα εμποδίζοντας έτσι την πλήρη και ελεύθερη κίνηση της γλώσσας προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε βαριές μορφές η κορυφή της γλώσσας προβάλλει με το χαρακτηριστικό σχήμα καρδιάς.

Δυστυχώς, το 50% περίπου των νεογνών που θηλάζουν και έχουν βραχύ χαλινό, θα έχουν δυσκολίες και αδυναμίες στο θηλασμό, που πολλές φορές μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την μη λήψη ικανοποιητικού βάρους λόγω ελαττωμένης πρόσληψης γάλακτος από το παιδί αλλά και / ή λόγω της παραγωγής μη ικανοποιητικής ποσότητας γάλακτος από την μητέρα και συνήθως οδηγούν στην πρόωρη διακοπή του θηλασμού. Πιο σπάνια, μία βαριά μορφή βραχύ χαλινού μπορεί να δημιουργεί προβλήματα σίτισης του νεογνού ακόμα και με το μπιμπερό.

Η διάγνωση του βραχύ χαλινού θα στηριχθεί στην κλινική εξέταση των ανατομικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών της γλώσσας του νεογνού.

Η χειρουργική διατομή του βραχύ χαλινού ενδείκνυται ως κατάλληλη και αποτελεσματική θεραπεία για τα νεογνά με δυσκολίες στον θηλασμό, χωρίς αξιοσημείωτη βελτίωση μετά από σύντομο και εύλογο διάστημα από την συνδρομή και την εκπαίδευση της μητέρας από τον ειδικό γαλουχίας. Η διατομή του χαλινού στο νεογνό αποτελεί μία ασφαλή και χαμηλής επικινδυνότητας επέμβαση όταν αυτή διενεργείται από ειδικό. Είναι μία ανώδυνη διαδικασία με ελάχιστη αιμορραγία και κλάμα του νεογνού λόγω δυσχέρειας και όχι πόνου, που σταματούν αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της. Χαρακτηριστικά το νεογνό μπορεί να σιτισθεί χωρίς κανένα περιορισμό άμεσα μετά την μικροεπέμβαση. Το 95% των νεογνών θα παρουσιάσουν βελτίωση στον θηλασμό.

Πολλές φορές σε συνδυασμό με τον βραχύ χαλινό της γλώσσας μπορεί να συνυπάρχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένος ( υπερτροφικός) βραχύς χαλινός του άνω χείλους.