Καλλιμαγείρου Εύη MD, MSc

Χειρούργος - ΩτοΡινοΛαρυγγολόγος

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ 01-02-2018

To υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό συστατικό του σώματος, μια γλυκοζαμινογλυκάνη που υπάρχει σε όλους σχεδόν τους ιστούς, κυρίως όμως τον συνδετικό και τον νευρικό. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το μεγάλο μοριακό του βάρος, που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ακόμα και εκατομμύρια.

Η τεράστια σημασία του, στο πεδίο της αντιγήρανσης, αρχίζει να γίνεται γνωστή στη δεκαετία του 1970, όταν ένας Ιάπωνας ιατρός γράφει κάποια βιβλία για τους κατοίκους του χωριού Yuzurihara. Οι κάτοικοι του χωριού αυτού ζούσαν πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο, ενώ ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες δεν εμφάνιζαν ρυτίδες. Το γεγονός αυτό, αποδόθηκε στις μεγάλες ποσότητες υαλουρονικού οξέος στον οργανισμό τους, προερχόμενο από τη δίαιτά τους, πλούσια σε τόφου και σόγια. Από τότε βέβαια, έχει αποκτήσει πάρα πολλές εφαρμογές σε διάφορους τομείς.

Ένας άνθρωπος, με ένα μέσο βάρος, έχει περίπου 15γρ. υαλουρονικού οξέος στο σώμα του, από τα οποία τα 5γρ. περίπου, ανακυκλώνονται καθημερινά! Η λειτουργία του, μεταξύ άλλων, είναι να λειτουργεί ως «λιπαντικό» σε κινούμενα μέρη του σώματος (αρθρώσεις), καθώς είναι βασικό συστατικό του αρθρικού υγρού, αλλά κυρίως να δεσμεύει νερό και να ενυδατώνει (μπορεί να συγκρατήσει μέχρι και 1000 φορές το βάρος του σε νερό). Ο ρόλος όμως είναι κομβικός στη δημιουργία της εξωκυττάριας ουσίας, δηλαδή της ουσίας εκείνης που περιβάλλει όλα τα ζωντανά κύτταρα και τους δίνει δομή και στήριξη. Τα συστατικά της εξωκυττάριας ουσίας είναι η ελαστίνη, το γνωστό σε όλους μας κολλαγόνο και ανάμεσα σε όλα αυτά τα κύτταρα, είναι το υαλουρονικό οξύ.

Περίπου το 50% του συνολικού υαλουρονικού οξέος βρίσκεται στο δέρμα. Το κολλαγόνο δίνει στο δέρμα τη δύναμη και την αντοχή, ενώ το υαλουρονικό οξύ τρέφει και ενυδατώνει. Το νεανικό δέρμα είναι λείο και ελαστικό, καθώς περιέχει μεγάλες συγκεντρώσεις υαλουρονικού οξέος. Με το πέρασμα των ετών, το σώμα χάνει την ικανότητα να διατηρεί τις ίδιες συγκεντρώσεις υαλουρονικού οξέος, άρα και την ικανότητα του δέρματος να συγκρατεί νερό. Έχει αποδειχτεί ότι στην ηλικία των 45 ετών περίπου, η σύνθεση του υαλουρονικού οξέος έχει μειωθεί στο μισό!

Η αντικατάσταση του υαλουρονικού οξέος μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους.

  • Υπάρχουν τροφές που αυξάνουν την ικανότητα του οργανισμού να παράγει υαλουρονικό οξύ. Η κατηγορία αυτή των τροφών ονομάζεται HASPS (HA synthesis-promoting substances) και περιλαμβάνει τη σόγια, το κοτόπουλο και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (ειδικά πιπεριές).
  • Η χρήση ειδικών κρεμών με υαλουρονικό οξύ. Μέχρι πρότινος, η χρήση τέτοιων σκευασμάτων ήταν χωρίς ιδιαίτερο νόημα καθώς το μόριο του υαλουρονικού ήταν σε διαστάσεις περίπου 50-100 φορές μεγαλύτερο από το μεσοκυττάριο διάστημα που έπρεπε να περάσει για να διεισδύσει μέσα στο δέρμα. Ως εκ τούτου, το μόριο «δεν χωρούσε» να περάσει στο εσωτερικό και παρέμενε στην επιφάνεια, χωρίς να επεμβαίνει ουσιαστικά στην ενυδάτωση. Kάποια σύγχρονα σκευάσματα χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες που τους επιτρέπουν να μειώσουν πολύ το μέγεθος και το μοριακό τους βάρος και να διεισδύουν στο δέρμα.
  • Η διαδικασία της εισαγωγής του υαλουρονικού οξέος με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας. Στην τεχνική αυτή, εισάγεται, με πολλαπλούς νυγμούς, το ειδικό, μη διασταυρωμένο, υαλουρονικό οξύ. Η διαδικασία έχει πολλαπλά οφέλη, αλλά το αποτέλεσμα έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια, καθώς το υαλουρονικό οξύ δεν είναι διασταυρωμένο και αποσυντίθεται γρήγορα.
  • Η νέα βιοαναζωογονητική (bio-revitalizing) μέθοδος με ειδική κατηγορία προϊόντων υαλουρονικού οξέος (skin boosters) που εισάγονται με ειδική συσκευή (pen-injector) και εμφανίζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά και με μεγάλη διάρκεια, καθώς στην προκειμένη περίπτωση το υαλουρονικό οξύ είναι διασταυρωμένο. Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δρα σε μοριακό και γονιδιακό επίπεδο. Οδηγεί στην αύξηση της έκφρασης των γονιδίων που αναδομούν και οργανώνουν την εξωκυττάρια ουσία, καθώς και αυτών που εξασφαλίζουν τη συνεκτικότητα μεταξύ των κυττάρων του δέρματος (δεσμοσώματα).
  • Η χρήση του υαλουρονικού οξέος επίσης, για το γέμισμα ρυτίδων ή την αποκατάσταση του όγκου σε περιοχές όπου υπάρχει η μεγαλύτερη απώλεια (ζυγωματικά, κρόταφοι), είναι μια κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα. Ανάλογα με την περιοχή, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι υαλουρονικού οξέος, με διαφορετικό μοριακό βάρος, γλοιότητα και διάρκεια παραμονής στους ιστούς. Η χρήση σκευασμάτων γνωστής προέλευσης και ποιότητας και η εφαρμογή σωστής τεχνικής, μπορούν να εξασφαλίσουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και να ελαχιστοποιήσουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

    Από τα παραπάνω, λοιπόν, κάποιος μπορεί να συμπεράνει ότι το υαλουρονικό οξύ είναι ένα μόριο με εξαιρετικές δυνατότητες, τις οποίες με τη σωστή χρήση μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στην κοσμητική και αναγεννητική ιατρική, με ευεργετικά αποτελέσματα.

    Info: ΑRT SURGERY, Aesthetic & Reconstructive Treatments