Καλλιμαγείρου Εύη MD, MSc

Χειρούργος - ΩτοΡινοΛαρυγγολόγος

Ουλές ακμής

θΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΛΩΝ ΑΚΜΗΣ

Οι ουλές ακμής (σημάδια ακμής)  είναι το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα της διαδικασίας επούλωσης του ακνεϊκού δέρματος. Οι ουλές ακμής οφείλονται στη μη δραστική και έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής. Φλεγμονώδη σημάδια ακμής δημιουργούνται όταν ένας πόρος ή τριχοθυλάκιο γεμίζει με σμήγμα, νεκρά δερματικά κύτταρα και βακτηρίδια. Ο πόρος διογκώνεται και προκαλείται ρήξη στο τοίχωμά του.
Εάν αυτή η ρήξη συμβεί κοντά στην επιδερμίδα, η επούλωση δεν αφήνει σημαντική ουλή ακμής. Εάν όμως η ρήξη συμβεί στο βάθος, τότε η επιδερμίδα γεμίζει με φλεγμονώδη στοιχεία και βακτηρίδια καταστρέφοντας το υγιές δέρμα, αφήνωντας πίσω της μεγάλες ουλές ακμής. Οι περιοχές που εμφανίζονται οι ουλές ακμής είναι κατά βάση το πρόσωπο, η πλάτη και το στήθος. Σημάδια ακμής μπορεί επίσης να παρουσιαστούν ακομη και στους γλουτούς.

Γενικά οι ουλές ακμής σχηματίζονται είτε λόγω απώλειας δερματικού ιστού είτε λόγω αυξημένης δημιουργίας του κατά την επούλωση. Ατροφικές ουλές ακμής.
Οι πιο συχνές είναι οι «ατροφικές» ουλές ακμής. Αυτές δημιουργούνται σε περιπτώσεις απώλειας δερματικού ιστού λόγω της φλεγμονής. Οι ατροφικές ουλές ακμής μπορεί να είναι δύο ειδών. Οι «ice pick» ουλές ακμής (στενές και εμβυθισμένες), που είναι και οι πιο δύσκολες στην αντιμετώπιση, και οι «boxcar» ουλές ακμής (ευρείες και εμβυθισμένες).
Υπερτροφικές ουλές ακμής.
Οι «υπερτροφικές» ουλές ακμής, από την άλλη, δημιουργούνται από την υπερβολική παραγωγή ιστού κατά την επούλωση. Για να αντιμετωπίσει η επιδερμίδα τη βλάβη, δημιουργεί νέες ίνες κολλαγόνου, μιας ινώδους πρωτεΐνης που δίνει στο δέρμα σφριγηλότητα και ελαστικότητα. Δυστυχώς η εναπόθεση του κολλαγόνου στην ουλή ακμής δεν γίνεται συγκροτημένα αλλά άναρχα, διαταράσσοντας την αρχιτεκτονική του δέρματος.
Κατά τη διάρκεια της επούλωσης, ο οργανισμός παράγει πολύ κολλαγόνο, το οποίο δημιουργεί ένα έπαρμα στο δέρμα. Οι υπερβολικά υπερτροφικές ουλές ακμής ονομάζονται και «χηλοειδή». Τα χηλοειδή είναι σημάδια ακμής που προεξέχουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και η αντιμετώπιση των αντιαισθητικών αυτών σημαδιών από ακμή είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Το κλειδί στην πρόληψη των ουλών ακμής είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής από ειδικό Ιατρό, που θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με τη μορφή της.
Η αποφυγή πίεσης των μαύρων ή λευκών στιγμάτων επίσης βοηθά, καθώς η άσκηση πίεσης στους φαγέσωρες μπορεί να στείλει νεκρά κύτταρα, έλαια και βακτηρίδια σε βαθύτερα τμήματα της επιδερμίδας, ενισχύοντας τη φλεγμονή και τη δημιουργία μεγάλων ουλών ακμής.
Ακόμα όμως και με την πρόληψη, οι ουλές ακμής σε πολλές περιπτώσεις είναι αναπόφευκτες.

Παλαιότερα δεν υπήρχε αποτελεσματική θεραπεία για τις ουλές ακμής. Σήμερα πλέον, αν και τα σημάδια ακμής αποτελούν ένα δύσκολο πρόβλημα, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισής τους.
Η θεραπευτική προσέγγιση που θα ακολουθηθεί επιλέγεται ανάλογα με το είδος των ουλών ακμής και μετά από κλινική αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης από ιατρό, ειδικό στην αισθητική κοσμητική ιατρική προσώπου.

Οι θεραπευτικές επιλογές για τις ουλές ακμής περιλαμβάνουν:

  • θεραπεία ουλών ακμής με χημικά peeling:

 Στοχεύουν στην αποφλοίωση της επιδερμίδας και λείανση της όψης των ουλών ακμής. Βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό τις δυσχρωμίες και τα σημάδια ακμής. Η αντιμετώπιση ουλών ακμής με χημικά peeling είναι πολύ διαδεδομένη και αποτελεσματική θεραπεία, με μόνο μειονέκτημα την παροδική απολέπιση της επιδερμίδας για λίγες ημέρες.

  •  θεραπεία ουλών ακμής με μικροδερμοαπόξεση:

Η αντιμετώπιση ουλών ακμής με δερμοαπόξεση στοχεύει στην απολέπιση και απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας, λειαίνοντας την υφή του δέρματος και μειώνοντας το βάθος των ουλών ακμής. Τα σημάδια από ακμή σβήνουν σιγά σιγά έπειτα από επαναλαμβανόμενες θεραπείες.

  • θεραπεία ουλών ακμής με Power Lift:

Είναι μία θεραπεία που στοχεύει στην ανάπλαση του δέρματος, την γρήγορη επούλωση και σύσφιξη. Λειαίνει την υφή του δέρματος και βοηθά και στην αντιγήρανση του δέρματος και την χαλάρωση. Εντελώς ανώδυνη θεραπεία και πολύ ευχάριστη.

  • θεραπεία ουλών με μεσοθεραπεία (roller - dermapen):

Μεσοθεραπεία μη ενέσιμη με τη χρήση roller ή dermapen και την χρήση διάφορων κοκτέιλ μεσοθεραπείας (διαλύματα με υαλουρονικό οξύ, αντιοξειδωτικούς παράγοντες, βιταμίνες, λευκαντικές ουσίες, κολλαγόνο, ελαστίνη, DNA-RNA κτλ). Οι ουσιες αυτές φτάνουν στο απαιτούμενο βάθος, συγκρατούν νερό κάτω από το δέρμα μας και πληρούν το έλλειμμα ιστού στα σημεία όπου εντοπίζονται οι εμβυθισμένες ουλές και τα σημάδια.

  • θεραπεία ουλών με Electroporation: (ηλεκτροδιάτρηση)

Μη ενέσιμη μεσοθεραπεία με τη χρήση μηχανήματος ηλεκτροδιάτρησης (electroporation) για την διείσδυση διαφόρων ουσιών μεσοθεραπείας με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού. Η συκευή μεσοθεραπείας με ηλετροπόρωση (electroporation) και φωτο-βιοδιέγερση (photo-biostimulation) είναι ικανή να δισεισδύσει προιόντα μέσα στο δέρμα και μέσα στα κύτταρα ώστε να δώσει ανάπλαση , σύσφιξη, λείανση ουλών σε πρόσωπο και σώμα.