Καλλιμαγείρου Εύη MD, MSc

Χειρούργος - ΩτοΡινοΛαρυγγολόγος

Τέλεια χείλη

Τα χείλη και το χαμόγελο είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας στην μοντέρνα αισθητική προσώπου. Μελέτες έχουν δείξει πως γεμάτα και σαρκώδη χείλη είναι στοιχείο υγείας, νεότητας και αυξημένης θυληκότητας.

Πολύς κόσμος νομίζει ότι το γέμισμα των χειλιών είναι απλή υπόθεση. Το καλό και φυσικό αποτέλεσμα είναι συνδυασμός ανατομικής, αισθητικής και χειρουργικής γνώσης.

Τι συμβαίνει στα χείλη όταν κάποιος μεγαλώνει ή γερνάει;

Με τα χρόνια τα χείλη μικραίνουν, λεπταίνουν και "πέφτουν". Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα μαλακά μόρια μέσα στον πολφό του χείλους ατροφούν, με αποτέλεσμα τα χείλη να χάνουν ύψος, να γίνονται πιο μαλακά και να γεμίζουν μικρές ή και μεγαλύτερες κάθετες  ρυτίδες, να ζαρώνουν και να δείχνουν άδεια και μικρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι γυναίκες μέσης ηλικίας αντιμετωπίζουν συχνα πρόβλημα όταν βάζουν κραγιόν στα χείλη τους γιατι:

- εαν τα χείλη είχαν κανονικό μέγεθος και σχήμα παλαιότερα, τώρα με το πέρασμα του χρόνου ζαρώνουν και "καταπίνουν" το κραγιον

- αν ήτανε ήδη μικρά από παλιά, τότε με την ηλικία ατροφούν κι άλλο και γίνονται μία λεπτή γραμμή

Σήμερα η αύξηση και η επαναδιαμόρφωση του σχήματος των χειλιών είναι πλέον μία απλή και εξαιρετικά ασφαλής υπόθεση. Το επικρατέστερο ενέσιμο εμφύτευμα για την αύξηση των χειλιών είναι το Υαλουρονικό οξύ.

Το υαλουρονικό οξύ το χρησιμοποιούμε για να διορθώσουμε ατέλειες στο σχήμα ή στο μέγεθος των χειλιών σε άντρες και γυναίκες.

Η λύση λοιπόν δεν είναι στα κραγιόν, τα μολύβια περιγράμματος και το ημιμόνιμο μακιγιαζ, αλλά η αύξηση του ερυθρου πολφού του χείλους και η ανόρθωση αυτού με υαλουρονικό οξύ.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες αρμονίας που αφορούν τα χείλη καθώς και μία ιδιαίτερη ανατομία της περιοχής τα οποία θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά ο Ιατρός που θα επέμβει για να διορθωσει το σχήμα ή το μέγεθος των χειλιών.

Το άνω χείλος είναι πάντοτε μικρότερο από το κάτω χείλος. Συγκεκριμένα το άνω χείλος έχει δύο σκέλη σαν ανοιγμένα "φτερά γλάρου", που ενώνονται στη μέση στο "τόξο του έρωτα" με μία ανατομική ενότητα που ονομάζεται φίλτρο.

Το κάτω χείλος έχει πιο απλή κατασκευή με δεξιό και αριστερό σκέλος, είναι πιο σαρκώδες και έχει μεγαλύτερη προβολή από το άνω χείλος.

Η αναλογία άνω χείλους προς κάτω χείλος είναι 1:3.

Το αποτέλεσμα με υαλουρονικό οξύ δειαρκεί περίπου 8-10 μήνες.