Καλλιμαγείρου Εύη MD, MSc

Χειρούργος - ΩτοΡινοΛαρυγγολόγος

Ωτοπλαστική

Ωτοπλαστική εννοούμε κάθε αισθητική επέμβαση που αποσκοπεί να διορθώσει οποιαδήποτε εκ γενετής ανωμαλία ή επίκτητη βλάβη του πτερυγίου του ωτός.

Η πιο συχνή ωτοπλαστική επέμβαση είναι η πλαστική διόρθωσης πεταχτών αυτιών (αφεστώτα ώτα), όπου όταν αυτή πραγματοποιείται σωστά, μπορεί να δημιουργήσει τέλειο αποτέλεσμα.

Τα αφεστώτα ώτα παρατηρούνται και στους άνδρες και στις γυναίκες και στα παιδιά. Η ωτοπλαστική αποσκοπεί στο να διορθώσει τα πεταχτά αυτιά, τα οποία προεξέχουν από το κεφάλι περισσότερο από το φυσιολογικό.

Άλλες ωτοπλαστικές επεμβάσεις είναι η σμίκρυνση των μεγάλων αυτιών, η αποκατάσταση απλασίας πτερυγίου ωτός κτλ.

Τα μεγάλα και πεταχτά αυτιά προαναγγέλουν μακροζωία, λέει μία Γερμανική λαϊκή παροιμία. Τα αυτιά μάς φέρνουν στον υπέροχο κόσμο των ήχων. τα άτομα όμως με αφεστώτα ώτα ή κάποια άλλη δυσμορφία αυτών, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο εξωτερικό τμήμα του οργάνου της ακοής και νιώθουν μειονεκτικά, υποφέρουν και προσπαθούν να καλύψουν με κάθε τρόπο την αισθητική αυτή ατέλεια τους.

Το παιδί αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, όταν για πρώτη φορά οι συμμαθητές τουαρχίσουν να το πειράζουν για τα μεγάλα, πεταχτά αυτιά του. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη και υγεία του παιδιού, που θα το συνοδεύει και στην ενήλικη ζωή του.

Οι γονείς πράττουν το σωστό για το παιδί τους, όταν δεν αφήσουν από την αρχή να δημιουργηθεί σε αυτό το αίσθημα της κατωτερότητας και του μη φυσιολογικού ατόμου. Είναι σοφό, ένα παιδί με αφεστώτα ώτα, να χειρουργηθεί πριν πάει στο δημοτικό σχολείο, με τη συμπλήρωση των 6 ετών.

Το αισθητικό αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής παραμένει για όλη τη ζωή αναλλοίωτο και τα αυτιά δεν αλλάζουν ποτέ πια θέση, αρκεί η επέμβαση να γίνει από έμπειρο χειρουργό, ο οποίος θα εφαρμόσει όλους τους κανόνες της ενδεδειγμένης χειρουργικής τεχνικής.

Η τομή γίνεται πίσω από το αυτί, ώστε η ουλή, η οποία δημιουργείται, να μη φαίνεται εύκολα, ακόμη και όταν τα μαλλιά είναι μαζεμένα πίσω.