Καλλιμαγείρου Εύη MD, MSc

Χειρούργος - ΩτοΡινοΛαρυγγολόγος

Αλλεργική Ρινίτιδα

Είναι η αλλεργική αντίδραση του ρινικού βλεννογόνου έναντι διαφόρων αντιγόνων ( αλλεργιογόνων), η οποία χαρακτηριζεται από την εκδήλωση φλεγμονής με τη μορφή είτε οξέων συμπτωμάτων όπως πταρμοί, καταρροή και κνησμός, είτε χρόνιων, όπως ρινική συμφόρηση ( μπούκωμα).

Εχει διαπιστωθεί ότι στην νόσο συνήθως υπάρχει κληρονομική επιβάρυνση.

Διακρίνεται σε εποχιακή, η οποία εμφανίζεται συνήθως Άνοιξη και σε χρόνια αλλεργική ρινίτιδα, η οποία εκδηλώνεται καθ´όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από αντιγόνα που εμφανίζονται την Άνοιξη, όπως η εισπνοή της γύρης των λουλουδιών και των δέντρων, που ανθίζουν την εποχή αυτή.

Η χρόνια μη εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από αντιγόνα, που υπάρχουν καθ´όλη τη διάρκεια του έτους. Εισέρχονται στον οργανισμό είτε εισπνεόμενα από το οικιακό ή επαγγελματικό περιβάλλον του ασθενούς, όπως οικιακή σκόνη, τρίχες ζώων, άκαρι σκόνης, μούχλα, μύκητες, επιθήλια, πούπουλα κρεβατιού, σπιτικά λουλούδια, σκόνη αλεύρων, ξύλων ή βαφών κτλ., είτε από το στόμα με την τροφή, όπως γάλα, γαρίδες, αυγά, φράουλες, φάρμακα, κτλ. Τέλος, είναι δυνατόν να εκδηλωθεί αλλεργική ρινίτιδα ως αντίδραση σε παράσιτα, βακτήρια και ιούς.

Κλινική εικόνα: προσβολές φταρνίσματος με άφθονη ροή υδαρούς εκκρίματος από τη μύτη, ρινική απόφραξη, δακρύρροια, επιπεφυκίτιδα, κνησμό στη μύτη, στα μάτια, στην υπερώα και στο φάρυγγα, παροδική ανοσμία.

Σε χρόνιες καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν και ρινικοί πολύποδες, βήχας και βρογχικό άσθμα.

Πολλές φορές είναι η αιτία ή προδιαθέτει στην πρόκληση ορώδους μέσης ωτίτιδας και παραρρινοκολπίτιδας

Θεραπέια: Συνίσταται:

  • στην αποφυγή των υπευθύνων αλλεργιογόνων εφόσον αυτά είναι γνωστά
  • στη συμπτωματική ανακούφιση του ασθενούς με αντιϊσταμινικά
  • αιτιολογική  (απευαισθητοποίηση του αργανισμού με ανοσοθεραπεία)
  • σε ύπαρξη πολυπόδων ή έντονης σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος με απόφραξη της μύτης, απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση