Καλλιμαγείρου Εύη MD, MSc

Χειρούργος - ΩτοΡινοΛαρυγγολόγος

Αλλεργικά Test

Αν είστε αλλεργικός, μπορεί να αντιδράτε σε μία ή περισσότερες συγκεκριμένες ουσίες. Κάθε ουσία που μπορεί να προκαλεί κάποια αλλεργική αντίδραση ονομάζεται αλλεργιογόνο. Για να προσδιοριστεί ποιες συγκεκριμένες ουσίες προκαλούν τις αλλεργίες σας, ο αλλεργιολόγος σας θα εξετάσει με προσοχή την επίδραση στην επιδερμίδα σας ή, μερικές φορές, στο αίμα σας, πολύ μικρών ποσοτήτων συνηθισμένων αλλεργιογόνων.

Τα αλλεργικά τεστ είναι σχεδιασμένα για να συγκεντρώνουν όσο το δυνατόν ακριβέστερες πληροφορίες έτσι ώστε ο γιατρός σας να μπορέσει να προσδιορίσει τα αίτια της αλλεργίας σας και να σας υποβάλλει στην κατάλληλη θεραπεία.

Ποιοι πρέπει να υποβάλλονται σε αλλεργικά τεστ;

Ενήλικες και παιδιά κάθε ηλικίας με συμπτώματα, τα οποία υποδηλώνουν ότι πάσχουν από κάποια αλλεργική πάθηση. Τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

- Αναπνευστικά συμπτώματα: κνησμός (φαγούρα) στα μάτια, στη μύτη ή στο λαιμό, απόφραξη της μύτης, ρινική καταρροή, βάρος στο στήθος ή συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή).
- Δερματικά συμπτώματα: κνίδωση (εξάνθημα με ‘πετάλες’), γενικευμένος κνησμός ή ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα).
- Άλλα συμπτώματα: αναφυλαξία (οξείες αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή), στομαχικά/εντερικά συμπτώματα (εμέτους, κολικούς, διάρροια) μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών, αντιδράσεις από τσιμπήματα εντόμων, εκτός από το οίδημα που παρουσιάζεται στο σημείο του τσιμπήματος.

Σε γενικές γραμμές, η εισπνοή αλλεργιογόνων όπως τα ακάρεα της σκόνης, η γύρη από τα δέντρα, το χορτάρι ή τούς θάμνους προκαλούν συνήθως αναπνευστικά συμπτώματα, ενώ οι τροφικές αλλεργίες προκαλούν δερματικά ή γαστρεντερικά συμπτώματα ή αναφυλαξία. Εντούτοις, και οι δυο τύποι αλλεργιογόνων (μέσω εισπνοής ή μέσω κατάποσης) μπορούν να προκαλέσουν όλο το φάσμα των αλλεργικών συμπτωμάτων.

 

Για ποιους λόγους υποβαλλόμαστε σε αλλεργικά δερματικά τεστ;

Για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων σας, ο γιατρός σας πρέπει να προσδιορίσει τα αίτια της αλλεργίας σας. Για παράδειγμα, δεν είναι ανάγκη να ξεφορτωθείτε τη γάτα σας όταν είστε αλλεργικοί στα ακάρεα τη σκόνης αλλά όχι στις γάτες.

Τα αλλεργικά τεστ παρέχουν ασφαλείς και συγκεκριμένες πληροφορίες σε τι είστε αλλεργικοί και σε τι όχι. Μόλις προσδιοριστεί το αλλεργιογόνο (ή τα αλλεργιογόνα) που προκαλεί τα συμπτώματά σας, μπορείτε να καταστρώσετε ένα σχέδιο θεραπείας σε συνεργασία με το γιατρό σας με στόχο τον έλεγχο ή την εξάλειψη των αλλεργικών συμπτωμάτων. Με τα αλλεργικά συμπτώματα υπό έλεγχο, θα διαπιστώσετε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα της ζωής σας. Η βελτιωμένη ποιότητα του ύπνου λόγω μικρότερης συμφόρησης, μέρες χωρίς να φτερνίζεστε ή να φυσάτε συνεχώς τη μύτη σας, η βελτίωση των ικανοτήτων σας να ασκείστε, και ο καλύτερος έλεγχος της ατοπικής σας δερματίτιδας (έκζεμα) είναι μερικές από τις βελτιώσεις που μπορείτε να κερδίσετε από το σχεδιασμό της θεραπείας των αλλεργιών σας.

Γιά ποια αλλεργιογόνα θα υποβληθώ σε εξετάσεις;

Επειδή ο γιατρός έχει καταλήξει σε κάποια πιθανή διάγνωση για τις αλλεργίες σας με βάση το ιστορικό σας, ότι ένα ή περισσότερα αλλεργιογόνα σας προκαλούν αλλεργική αντίδραση – κνησμό, πρήξιμο, φτέρνισμα, συριγμό και άλλα συμπτώματα, η εξέταση θα επικεντρωθεί στα πιό ύποπτα αλλεργιογόνα. Κάποια από τα παρακάτω κοινά αλλεργιογόνα ενδέχεται να προκαλεί τα συμπτώματά σας:

- Προϊόντα από ακάρεα της σκόνης (μικροσκοπικά ζωύφια που δεν μπορείτε να δείτε), τα οποία ζουν στο σπίτι σας.
- Πρωτεΐνες από το τρίχωμα ζώων, οι οποίες βρίσκονται στο δέρμα τους (επιθήλια), στα σάλια και στα ούρα.
- Μύκητες (μούχλα) μέσα στο σπίτι σας ή στον αέρα - Η γύρη από τα δέντρα και τα φυτά
- Τα περιττώματα των κατσαριδών.

Σοβαρότερες αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να προκληθούν από:

- το δηλητήριο όταν δεχτείτε τσίμπημα από μέλισσες, σφήκες ή άλλα έντομα.
- τροφές
- φυσικό λάστιχο (λατέξ), όπως τα γάντια ή τα μπαλόνια ή
- φάρμακα, όπως η πενικιλίνη.

Όλα αυτά τα αλλεργιογόνα περιέχουν πρωτεΐνες. Με τα αλλεργικά τεστ διαπιστώνεται ποιες από τις πρωτεΐνες αυτές σας προκαλούν αντίδραση. Τα εκχυλίσματα αλλεργιογόνων που χρησιμοποιούνται στα αλλεργικά τεστ κυκλοφορούν στο εμπόριο και έχουν την έκκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ο γιατρός σας μπορεί να σας υποβάλλει με ασφάλεια σε αλλεργικά τεστ με τις παραπάνω ουσίες χρησιμοποιώντας εκχυλίσματα αλλεργιογόνων.

Ποιοι μπορούν να υποβληθούν σε αλλεργικά τεστ;

Σε αλλεργικά τέστ μπορούν να υποβάλλονται ενήλικες και παιδιά κάθε ηλικίας. Επειδή τα αλλεργιογόνα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο καί ανάλογα με την ηλικία, ο γιατρός σας θα πάρει το ιατρικό ιστορικό σας για να προσδιορίσει ποια τεστ είναι τα καταλληλότερα για σας. Μερικά φάρμακα μπορεί να παρέμβουν στα δερματικά τεστ. Ειδικότερα, τα αντιισταμινικά μπορούν να εμποδίσουν μερικές αντιδράσεις σε δερματικά τεστ. Η χρήση αντιισταμινικών θα πρέπει να διακόπτεται αρκετές μέρες προτού κάποιος υποβληθεί σε δερματικό τεστ.