Καλλιμαγείρου Εύη MD, MSc

Χειρούργος - ΩτοΡινοΛαρυγγολόγος

Οξεία αμυγδαλίτιδα

ΟΞΕΙΑ ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ

Οι αμυγδαλές είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή του μηχανισμού φυσικής άμυνας στα μικρόβια. Οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους, που είναι σαν αμύγδαλο. Όταν οι αμυγδαλές μολυνθούν, προκαλείται η οξεία άμυγδαλίτιδα.
Ο ρόλος των αμυγδαλών είναι σημαντικός μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών, καθώς αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον των «εισβολέων» που προσπαθούν να μπουν στον οργανισμό από το στόμα. Στη θέση που βρίσκονται οι αμυγδαλές κάνουν συνεχώς «δειγματοληψία» των μικροβίων από τις τροφές και τον αέρα.
Οι αμυγδαλές συμμετέχουν επίσης στην ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι την ηλικία των 4 ετών, αλλά μετέπειτα η σημασία τους ολοένα και μειώνεται. Σε κανονικές συνθήκες μικραίνουν σε μέγεθος μέχρι την εφηβεία, ενώ στον ενήλικο έχουν πλέον ατροφήσει εντελώς και δεν συμμετέχουν καθόλου στην άμυνα του οργανισμού.
Όταν οι αμυγδαλές μολυνθούν, προκαλείται η οξεία αμυγδαλίτιδα. Σχεδόν πάντοτε (90%) η αρχική αιτία είναι μια ίωση που κάνει τις αμυγδαλές πιο «ευαίσθητες», με αποτέλεσμα να μολύνονται από κάποιο από τα εκατοντάδες είδη μικροβίων που υπάρχουν στο ανθρώπινο στόμα. Το παιδί νιώθει εξαντλημένο, πονάει το σωματάκι του, έχει έντονο πονόλαιμο και πόνο στα αυτιά, δεν μπορεί να καταπιεί, έχει πυρετό 39-40oC, «πύον» στις αμυγδαλές, πρησμένους αδένες στον λαιμό, ενώ μυρίζει άσχημα και η αναπνοή του.
Η αμυγδαλίτιδα μεταδίδεται με τα σταγονίδια του σάλιου και συνήθως προσβάλλονται τα παιδιά στο σχολείο, όπου μπορεί η νόσος να πάρει ακόμα και τη μορφή επιδημίας.

Η οξεία αμυγδαλίτιδα δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται επιπόλαια. Κάθε παιδί που έχει πονόλαιμο, δυσκαταποσία και πυρετό πρέπει να εξετάζεται από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο, διότι, αν η λοίμωξη παραμείνει, μπορεί να έχει βαριές επιπλοκές, όπως περιαμυγδαλικό απόστημα, φλεγμονή των αρθρώσεων, των νεφρών και της καρδιάς. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται αντιβίωση, ενώ οι γαργάρες δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία, μόνο ανακουφιστική ίσως. Τέλος, αυτό που πιάνει κανείς απ’ έξω είναι οι πρησμένοι λεμφαδένες (που μπορούν να πρηστούν από δεκάδες αιτίες), όχι οι αμυγδαλές!