Καλλιμαγείρου Εύη MD, MSc

Χειρούργος - ΩτοΡινοΛαρυγγολόγος

Ροχαλητό Υπνική Απνοια

ΡΟΧΑΛΗΤΟ - ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ

Η αποφρακτική υπνική άπνοια (Obstructive Sleep Apnea - OSA) είναι μια σοβαρή παθολογική κατάσταση κατά την οποία οι διαταραχές της ανατομικής κεφαλής και τραχήλου και των ρινικών ιστών καταρρέουν έως το σημείο κατά το οποίο η κυκλοφορία του αέρα είναι σχεδόν ή εντελώς αδύνατη (δηλαδή προκαλείται πνιγμός).

Το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας όχι μόνο δεν σας επιτρέπει να έχετε μια ξεκούραστη νύχτα και την δυνατότητα να μείνετε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής , εγκεφαλικού, υπέρτασης , ακόμη και του θανάτου. Η αποφρακτική υπνική άπνοια επηρεάζει τους ασθενείς όλων των ηλικιών, από βρέφη έως και ενήλικες.

Το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας μπορεί να παρουσιαστεί, αν έχετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Σοβαρό ροχαλητό (υπάρχουν διαδικασίες για την αντιμετώπισή του)
 • Αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • Πονοκέφαλοι το πρωί
 • Ανήσυχος ύπνος
 • Εάν ξυπνάτε επανειλημμένα καθ 'όλη τη νύχτα
 • Σημειώστε ότι μπορεί κυριολεκτικά να σταματήσει η αναπνοή κατά την διάρκεια της νύχτας
 • Πονόλαιμος το πρωί

Προκειμένου να καθοριστεί εάν έχετε σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας ή όχι, απαιτείται μια μελέτη ύπνου (τεστ ύπνου), η οποία είναι μια πολύ απλή διαδικασία.

Στα παιδιά, η θεραπεία για OSA περιλαμβάνει πάντα την αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών.

Στους ενήλικες, η θεραπεία είναι λίγο πιο περίπλοκη. Η θεραπεία για σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας σε ενήλικες είναι προσανατολισμένη προς τη διατήρηση του αεραγωγού ανοικτού διαμέσω:

 • Εξαναγκασμού του αέρα (συσκευή συνεχούς χορήγησης αέρα θετικής πίεσης) μέσω μάσκας προσώπου (δηλαδή, CPAP ή BiPAP μηχανές). Αυτή η θεραπεία θεωρείται το χρυσό πρότυπο αλλά πολλοί ασθενείς αρνούνται να την εφαρμόσουν λόγω της άβολης κατάστασης που τους προκαλεί η εφαρμογή της συγκεκριμένης μάσκας.
 • Πρόληψης της κατάρρευσης, επεμβαίνοντας χειρουργικά στον μεγαλύτερο αεραγωγό (δείτε τη λίστα των χειρουργικών επεμβάσεων παρακάτω).
 • Χρήσης στοματικών ναρθήκων η οποία αναγκάζει τη γλώσσα και το σαγόνι σας να συγκρατούνται και να πιέζονται προς τα εμπρός, ως πρόληψη της κατάρρευσης.
 • Απώλειας βάρους, η οποία είναι επίσης πολύ χρήσιμη καθώς το λίπος συγκεντρώνεται στο λαιμό με αποτέλεσμα να το στενεύει και να αυξήσει τον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε υποθυρεοειδισμό.!!!

Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με χειρουργικές επιλογές για το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας είναι ότι μπορεί να απαιτηθούν πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του. Πρέπει να ελεγχθεί καλά η απόφραξη σε διαφορετικά επίπεδα του αεραγωγού (μύτη, στοματική κοιλότητα και γλώσσα/φάρυγγας). Γιατί; Η καλύτερη παρομοίωση είναι ένας σωλήνας μέσω του οποίου ρέει το νερό. Φανταστείτε αυτό τον σωλήνα να έχει 3 μεγάλες στενώσεις. Η βελτίωση της ροής του νερού δεν θα συμβεί μέχρι να αφαιρεθούν ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ αυτές στενώσεις. Οι τρεις στενώσεις σε έναν άνθρωπο που συμβάλλουν στην αποφρακτική υπνική άπνοια είναι οι ρινικοί παράγοντες, παράγοντες στοματικής κοιλότητας, και η κατάρρευση της γλώσσας στο πίσω μέρος του λαιμού.

Κάθε άτομο μπορεί να έχει ένα ή και τα 3 συμπτώματα που συμβάλλουν στην OSA. Ο ωτορινολαρυγγολόγος σας πρέπει να προσδιορίσει το μέρος που βρίσκονται οι στενώσεις και να συζητήσει μαζί σας τις πιθανότητες βελτίωσης, εάν το πρόβλημα δεν θεραπευτεί με διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις. Σε έναν σωστά επιλεγμένο ασθενή με σωστή διάγνωση, η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση (δηλαδή, δεν είναι όλοι οι ασθενείς υποψήφιοι για την χειρουργική επέμβαση) . Πολλές φορές συνιστάται πλήρης ενδοσκόπηση προκειμένου να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε την πηγή του ροχαλητού.

Εάν ροχαλίζετε ή/και σας παρουσιάζεται το σύνδρομο υπνικής άπνοιας, το οποίο επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας για ένα ραντεβού.