Καλλιμαγείρου Εύη MD, MSc

Χειρούργος - ΩτοΡινοΛαρυγγολόγος

Χρόνια Αμυγδαλίτιδα

ΧΡΟΝΙΑ ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ

Η δημιουργία της χρόνιας αμυγδαλίτιδας υποβοηθείται από την ανατομική κατασκευή των διακλαδώσεων των αμυγδαλικών κρυπτών. Λόγω συχνών οξέων φλεγμονών μπορεί να δημιουργηθούν στενώσεις ή αποφράξεις των κρυπτών, έτσι ώστε το φυσιολογικό έκκριμα τους αλλά και το πύο, να παροχετεύονται με δυσκολία προς τα έξω. Αποτελούν έτσι ιδεώδες έδαφος για την ανάπτυξη διαφόρων μυκήτων και μικροβίων, τα οποία προκαλούν χρόνια κρυπτίτιδα ή μικρά αποστήματα των κρυπτών. Από τις εστίες αυτές επεκτείνεται η φλεγμονή προς το παρέγχυμα των αμυγδαλών και δημιουργούν την κρυπτική παρεγχυματική αμυγδαλίτιδα.
Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει ως επί το πλείστον καταποτικά ενοχλήματα και αίσθημα εκδοράς στο τράχηλο, αίσθημα ξηρότητος, κακοσμία στόματος, μειωμένη σωματική αντοχή και δυνατότητα συγκέντρωσης. Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, λεμφαδενίτιδα (γωνία γνάθου), αρθραλγίες. Συχνά δυσχέρεια ρινικής αναπνοής, περιστασιακά επίσης χρόνια κολπίτιδα.
Τα συνηθέστερα μικρόβια της χρόνιας αμυγδαλίτιδας είναι ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, σταφυλόκοκκος ή μικτές φλεγμονές αερόβιων ή αναερόβιων μικροβίων.
Δια μέσου τριχοειδών αγγείων ή λεμφαγγείων τα οποία βρίσκονται κοντά στις κρυπτές, μπορεί να γίνει διάχυση μικροβίων ή τοξινών προς τον οργανισμό, προκαλώντας άδηλο σηψαιμία ή βλάβες σε απομακρυσμένα όργανα, υπό την έννοια της εστιακής λοίμωξης.

Αφού εξετάσουμε λεπτομερώς τον ασθενή, ανάλογα και με τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων αμυγδαλίτιδας, εξηγούμε τις θεραπευτικές επιλογές. Σε επεμβαση Αμυγδαλεκτομής προχωράμε μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες Ιατρικές Ενδείξεις σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Ωτορινολαρυγγολογίας.

Γενικά δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη για την πραγματοποίηση μιας επέμβασης, αλλά θα πρέπει να γίνεται μετά από σωστή εκτίμηση και αναμονή για την αξιολόγηση της συντηρητικής αγωγής. Η ηρεμία είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος. Η περίοδος αναμονής δεν είναι χαμένος χρόνος ακόμα και αν το χειρουργείο τελικά πραγματοποιηθεί, αν σκεφτεί κανείς ότι οι τοπικές συνθήκες για την επέμβαση είναι οι καλύτερες δυνατές μετά από μια φαρμακευτική αγωγή.