Καλλιμαγείρου Εύη MD, MSc

Χειρούργος - ΩτοΡινοΛαρυγγολόγος

Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός - Παραρρινίων (FESS)

Οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, των κόλπων του προσώπου γίνονται έντονες κατά τη διάρκεια της πτώσης της άμυνας του οργανισμού, κυρίως την Ανοιξη, όταν τα αλλεργικά συμπτώματα τείνουν να είναι χειρότερα. Σήμερα, υπάρχουν νέες και πιο αποτελεσματικές ιατρικές και χειρουργικές θεραπείες για επαναλαμβανόμενες χρόνιες παραρρινοκολπίτιδες (ιγμορίτιδα, ηθμοειδίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα, σφηνοειδίτιδα).

Σε χειρουργική ρινός - παραρρινίων υποβάλλονται:

- ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες ρινοκολπίτιδες

- ασθενείς που έχουν δυσκολία στην ρινική αναπνοή, ασθενεις με κατελειμένους παραρρίνιους κόλπους, με μεγαλή σκολίωση ρινικού διαφράγματος, με κατάγματα ρινικών οστών, με ρινικούς πολύποδες και υπερτροφία ρινικών κογχών

- ασθενείς με υποτροπιάζοντα επεισόδια ρινορραγίας

- ασθενείς με μορφώματα ρινός - παραρρινίων κόλπων ( καλοήθη ή κακοήθη)

Η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός - παραρρινίων γίνεται υπό γενική αναισθησία από ειδικό ΩΡΛ χειρουργό με εμπειρία διαχείρισης ΩΡΛ ασθενών. Απαιτείται πάντα πριν την επέμβαση Αξονική (ίσως και Μαγνητική) Τομογραφία για να μπορέσει ο ΩΡΛ χειρουργός να μελετήσει καλύτερα την ανατομία της περιοχής.

Η ενδοσκοπική χειρουργική στοχεύει στο να αποκαταστήσει τη λειτουργία της μύτης στο φυσιολογικό, εξαλείφοντας ταυτόχρονα και την αιτία που προκαλεί τη δυσλειτουργία της μύτης.