Καλλιμαγείρου Εύη MD, MSc

Χειρούργος - ΩτοΡινοΛαρυγγολόγος

Μόρφωμα Φωνητικών Χορδών

Οι φωνητικές χορδές βρίσκονται στον λάρυγγα. Έχουμε δύο φωνητικές χορδές και δύο νόθες φωνητικές χορδές. Εξαιτίας της λειτουργίας των φωνητικών χορδών μπορούμε και μιλάμε αλλά και αναπνέουμε.

Μιλάμε πάντα κατά την εκπνοή. Κατά την εισπνοή οι φωνητικές χορδές είναι ανοιχτές και για αυτό εισέρχεται αέρας στα πνευμόνια μας, ενώ όταν θέλουμε να μιλήσουμε (φώνηση) οι δύο φωνητικές χορδές θα πρέπει να έλθουν σε επαφή (μιλάμε πάντα κατά την εκπνοή).

Για να μιλήσουμε καθαρά, θα πρέπει οι φωνητικές χορδές να έχουν το φυσιολογικό τους χρώμα και σχήμα και κατά την διάρκεια της φώνησης να έρχονται σε επαφή τα έσω τοιχώματα των φωνητικών χορδών.
Εάν υπάρχει κάποια βλάβη, έστω και μικρή (πολύποδας, κομβίο, οίδημα κ.α) στο έσω τοίχωμα της μίας ή και των δύο φωνητικών χορδών ώστε να μην έρχονται σε επαφή οι δύο φωνητικές χορδές κατά την διάρκεια της φώνησης τότε θα μιλάμε με βράγχος.

 

Πότε πρέπει να ανησυχούμε για την βραχνάδα;

Εάν περάσουν 15 ημέρες από τότε που βράχνιασε η φωνή μας και δεν βλέπουμε βελτίωση στην ποιότητά της, θα πρέπει να ανησυχήσουμε και να επισκεφθούμε τον ειδικό χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο. Η ανησυχία μας αυτή πρέπει να είναι μεγάλη παρά το ότι η βραχνάδα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν σημαίνει κακοήθεια. Τις περισσότερες φορές υπάρχει κάποιο καλόηθες μόρφωμα όπως πολύποδας, πολυποειδής εκφύλιση, οζίδια, κύστη κλπ στις φωνητικές χορδές που διαταράσσει την λειτουργία τους και εύκολα μπορεί να αφαιρεθεί με αποτέλεσμα την πλήρη ίαση. Στην περίπτωση όμως που υπάρχει κάτι σοβαρό όπως ο καρκίνος των φωνητικών χορδών, η έγκαιρη διάγνωση που θα γίνει χάρη στην βραχνάδα θα είναι σωτήρια για την ζωή μας. Ο καρκίνος του λάρυγγα θεραπεύεται εάν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι η βραχνάδα θα μας σώσει αν δεν την αγνοήσουμε.

Πως θεραπεύεται το βράγχος φωνής;

  • Όταν διαπιστωθεί κατά την ενδοσκόπηση του λάρυγγα οποιαδήποτε από τις παραπάνω καλοήθεις καταστάσεις που αποτελούν και την πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα συστήσει τον χειρουργικό καθαρισμό των φωνητικών χορδών. Αυτός μπορεί να γίνει οποτεδήποτε προγραμματισμένα χωρίς να έχει επείγοντα χαρακτήρα. Όμως για όλες αυτές τις καταστάσεις δεν υπάρχει άλλη θεραπεία εκτός της χειρουργικής.
  • Όταν διαπιστωθεί οποιοδήποτε άλλο μόρφωμα στις φωνητικές χορδές, που φαίνεται ύποπτο για κακοήθεια ο γιατρός θα πρέπει να συστήσει άμεσο χειρουργικό καθαρισμό.

Πως γίνεται ο χειρουργικός καθαρισμός των φωνητικών χορδών;

Αυτός γίνεται με γενική αναισθησία και με την βοήθεια του μικροσκοπίου. Είναι μια λεπτή χειρουργική επέμβαση, εύκολη σε έμπειρα χέρια και μικρής διάρκειας που ονομάζεται μικρολαρυγγοσκόπιση. Οι φωνητικές χορδές καθαρίζονται πλήρως και επιτυγχάνουμε την πλήρη αποκατάστασή τους και την λειτουργικότητά τους. Τα ιστοτεμάχια που αφαιρούμε αποστέλλονται πάντοτε για ιστολογική εξέταση (βιοψία). Η νάρκωση είναι μικρής διάρκειας και συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία στην κλινική. Το βράδυ ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι του με την σύσταση να μην μιλάει πολύ για μία εβδομάδα περίπου μέχρι να επέλθει επούλωση των τραυματικών επιφανειών των φωνητικών χορδών.

Τι γίνεται όταν το αποτέλεσμα της βιοψίας δείξει κακοήθεια?

Όταν το αποτέλεσμα της βιοψίας δείξει κακοήθεια -πράγμα που το περιμένουμε σε καταστάσεις ύποπτες- η παραπέρα πορεία εξαρτάται από την σταδιοποίησή της. Αν βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο (καρκίνωμα in situ) και έχουμε καθαρίσει καλά τις φωνητικές χορδές σχεδόν δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο από μια τακτική παρακολούθηση ή κάποιες ακτινοθεραπείες. Γι’ αυτό σας είπα στην αρχή ότι αν η βραχνάδα μας κρατήσει πάνω από 15 ημέρες πρέπει να ανησυχήσουμε πολύ και να πάμε στον ωτορινολαρυγγολόγο.

Αν διαπιστωθεί κάτι ύποπτο και το αφαιρέσουμε αμέσως επιτυγχάνουμε πλήρη ίαση. Αν δεν το χειρουργήσουμε αμέσως και περάσει αρκετός καιρός -ίσως και χρόνια- τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Ίσως απαιτηθεί λαρυγγεκτομή ολική ή μερική και συμπληρωματική ακτινοθεραπεία και με πρόγνωση ανάλογη του σταδίου στο οποίο έγινε η διάγνωση και η θεραπεία.